SERVICII ECO HIGH TECH

USCARE SI ABURIRE CHERESTEA

USCATOARE CHERESTEA

ABURITOARE CHERESTEA

USCARE LA TEMP INALTE

 

HALE INDUSTRIALE INDEPENDENTE ENERGETIC

HALE INDUSTRIALE

 

CENTRALE TERMICE PE BIOMASA

CENTRALE TERMICE

 

LINII BRICHETE SI PELETI

PRELUCRARE BIOMASA

FABRICI PELETIZARE

FABRICI BRICHETARE

 

COGENERARE

COGENERARE BIOMASA

IN SISTEM O.R.C.

PRIN GAZEIFICARE

PRIN TURBINA CU GAZE

 

AUTOMATIZARI INDUSTRIALE

AUTOMATIZARI

 

TABLOURI ELECTRICE

TABLOURI ELECTRICE

 

PANOURI SOLARE FOTOVOLTAICE

PANOURI SOLARE

 

 

Noutati

1.HIGH DRY

In ultimii ani ECO HIGH TECH,  este implicata în furnizarea pe piaţă a camerelor de uscare la temperaturi inalte (HIGH DRY), cuptoare proiectate  pentru a atinge ultimile performante in domeniul uscarii si a ajuta la obtinerea diverselor noi scopuri. ...citeste mai mult

 

2.COGENERARE BIOMASA

Biomasa reprezinta o diversitate de elemente de origine vegetala  care ne inconjoara  provenite din natura sau cele rezultate din activitatile umane, in vederea valorificarii optime a acestora...citeste mai mult

Cogenerare prin Gazeificare

COGENERARE PRIN GAZEIFICAREA BIOMASEI IN VEDEREA OBTINERII DE ENERGIE ELECTRICA SI TERMICA IEFTINA

ECO HIGH TECH  va ofera module compacte  cogenerare prin gazeificare  biomasa de puteri mici 10-20 Kwh electric, pana la instalatii de gazeificare de puteri mari 1,5-1,65 Mwh electric. Aceste module functioneaza exclusiv cu biomasa vegetala sau lemnoasa, cu umiditatea de pana la 20 %: rumegus , aschii si deseuri din lemn, talas , resturi vegetale din agricultura: paiele din culturile cerealiere, a porumbului, a culturilor de rapita, soia, floarea-soarelui, etc.

TABEL COMBUSTIBILI UTILIZATI

TIP COMBUSTIBIL
FUNCTIONARE
CAT DE BINE
COMENTARII
Tocatura lemn
Da
Excelent
Aschii lemn10mm-50mm
Rumegus
Da
Bun
Brichete mici
Coceni de porumb
Da
Acceptabil
Tocati
Paie, resturi vegetale
Da
Acceptabil
Brichete mici
Balegar
Da
Acceptabil
umiditate 20%

TENSIUNILE GENERATE DE ACESTE MODULE SE AFLA IN GAMA DE VALORI UTILIZATE IN TARA NOASTRA SI ANUME : 240   sau  400 VAC, la 50 Hz

Aplicatii :
-  unitati de furnizare energie electrica in reteaua nationala de electricitate
-  fabrici mari de prelucrare cherestea inclusiv   uscarea si aburirea lemnului, fabrici de mobila, ateliere de  tamplarie, fabrici cu activitate in productia de peleti si brichete
-  retele de electrificare din zone rurale izolate
-  turism : pensiuni si hoteluri din zone montane si din Delta Dunarii
-  agricultura : sisteme de irigatii, statii de pompare, ferme agricole si zootehnice
-  institutii publice, spitale, scoli, etc.

Atuurile acestor  module compacte de cogenerare prin gazeificare sunt: posibilitatea obtinerii energiei electrice eficient din resurse renegerabile aflate in apropierea si la indemana orcui: stuf din Delta Dunarii , paiele si resturile vegetale din exploatarile agricole, coji si scoarta de arbori, deseuri si crengi tocate din industria prelucrarii lemnului, deseuri menajere si industriale.

.Modul 25 Kwh electric livrat pe palet si Modul 100 kwh electric livrat in container

. ETH-25 KW..........................................................ETH-100 KW

Specificatii tehnice EHT 25  
Putere electrica neta generata
25 kw
Putere termica neta generata
65 kw
Nivel zgomot ( 10 m )
10 db
Dimensiuni
178 x 178 x 165 cm
Dimensiuni tocatura lemn acceptata
15 - 40 mm
Consum biomasa
1,1 - 1,2 kg / ora

Solutia completa GAZEIFICATOR - MOTOR - GENERATOR pentru producerea de energie electrica si termica din biomasa

Generatorul electric de  putere pe  deseuri lemnoase,  este un sistem complet de producere a energiei electrice  din biomasă, o noua soluţie care converteşte biomasa lemnoasă sau vegetala in electricitate si căldură. Acest modul este unul compact, integrat şi complet automatizat.  Generatorul de putere  este format din : gazeificator cu gazeificare în mai multe etape, motor cu aprindre tip scânteie asemenea  motoarelor  industriale, generator de curent, şi un controler electronic. Sistemul reglează automat gaz de sinteză / amestec de aer prin intermediul unui senzor de bandă largă de oxigen Bosch, scutură grătarul atunci când este nevoie, şi elimină cenuşa prin intermediul unui melc mecanic. Deasemenea alimentarea cu biomasa se realizeaza in mod automat mecanizat dintr-un siloz, cu ajutorul unui snec. Control Gazeification Unit (CGU) monitorizează şi răspunde la toate condiţiile interne din  reactor, filtru si motor, afişarea rezultatelor facandu-se pe un ecran LCD.
Generatorul de putere  a crescut in fiabilitate semnificativ in ultimii ani pentru succesul acesta s-a avut in vedere  încorporarea de "expertiză" într-un creier electronic aflat la bord. Acest "Smart'' ( creier ) are particularitatea de a face o impartire a  gazeificarii in  mai multe etape, şi un mod nou inovator de captare a "căldurii reziduale" şi reciclarea acesteia in sistem, ceea ce noi numim turnul de integrare termică totală. Cu turnul de integrare termica totala ,  sistemul  cogenerare – gazeificare -  motor termic  îmbunătăţeşte semnificativ  conversia de gudron, flexibilitatea  combustibilui  şi eficienţa generală a sistemului de motor-generator. Acesta integrare permite rezolvarea probleme filtrarii gazului de gudronul din reactor. Rezultatul este o soluţie compactă iar din punct de vedere tehnic o solutie avansata, care poate asigura funcţionarea in sistem automat,  generarea  energiei electrice si termice necesare activitatilor umane.

ECO HIGH TECH VĂ FURNIZEAZA LA CHEIE INSTALAȚII GAZEIFICARE A BIOMASEI PENTRU PRODUCEREA DE ENERGIE ELECTRICĂ SI TERMICĂ DE PUTERI MEDII SI MARI 500 Kwh - 1,1 Mwh

Instalatie gazeificare biomasa 1,1 Mw electric/ora

-1100 (2 x WBG-850)


  

1. Gazeificarea biomasei - Tehnologie

Gazeificarea biomasei este, în principiu conversia combustibililor solizi (lemn amestec lemn-deșeuri, reziduuri agricole) într-un amestec de gaze combustibile  numit gaz de sinteza sau singaz. Procesul este de obicei folosit pentru diverse  materiale pe bază de biomasă și implică arderea parțială a biomasei.
Procesul de ardere parțială apare atunci când alimentarea cu aer,mai précis oxigen este mai mult decât controlata, acest proces avand loc pana la arderea completă a biomasei.
Avantajele gazeificarii biomasei sunt:

- Se transformă un combustibil tradițional de calitate inferioară, care este incomod de utilizat în combustibil de calitate, convenabil si anume combustibil gazos.

- Aproape toate problemele poluării mediului asociate cu utilizarea biomasei pot fi eliminate, acesta este ecologica și reduce amenințarea încălzirii globale.

-Se produce in mod automat energie termica,biomasa fiind din toate sursele de energie regenerabila singura purtatoare de energie termica,aceasta conducand la cogenerare de inalta eficienta si la obtinerea de certificate verzi.

- Investițiile necesare și implicit costul de producție a energiei  sunt cele mai mici dintre toate alternativele cunoscute, deoarece se bazează pe resursele disponibile la nivel local, avand o stabilitate rezonabila a prețurilor.

- Deoarece aceasta este o tehnologie curate bazata pe resurse regenerabile  există o serie de stimulente si subventii oferite de  guvernele tarilor interesate in dezvoltarea acestui tip de energie. 
Gazeficatoarele biomasei sunt eligibile pentru credite de carbon în cadrul de Dezvoltare Curată stipulat de protocolul de la Kyoto  deci aceste avantaje conduc la amortizarea rapida a costurilor investitiei.

2. Etapele principale ale gazeificarii biomasei
Materii prime Pregătirea

Pregătirea materiilor prime este una din etapele cele mai importante în asigurarea unei producții de calitate și cantitatea dorită de gaz. Este necesar ca  biomasa sa fie relativ uscata adica la un procent de umiditate sub 20% și corect dimensionata pentru ca gazeificarea sa fie eficienta.
Combustibilii care pot fi folositi sunt tocatura de lemn ( chips-uri), coji de nucă , porumb știulete,peleti, minibrichete, etc. 
Tulpinile de porumb,floarea soarelui,soia ,rapita (până la un procent de maxim de 30%)  pot fi, de asemenea, amestecate cu tocatura de lemn. Conținutul de umiditate din toate aceste feed-uri ar trebui să fie limitată pana la un maxim de 20%.
Aceste conditii sunt necesare pentru a asigura fluxul regulat de ardere a biomasei pentru gazeificare.

Gazeificarea

Gazeificarea are loc în esență intr-un reactor chimic în cazul nostru gazeificatorul în care au loc diferite procese complexe fizice și chimice. Patru procese distincte au loc într-un gazeificator, și anume: uscarea a combustibilului, piroliza,  arderea și de reducerea.
Biomasa este alimentata în gazeificator, la intervale de timp specificate. Echipamentul este conceput în așa fel încât să ia oxigenul din aer în cantități controlate, rezultând în oxidarea parțială a biomasei si transformarea în gaz de sinteza. Un kg de biomasă se transformă în 2.5 - 3.0 Nm3 de gaz, cu o putere calorică intre 1000 si 1300 kcal pe Nm3.

Răcirea și epurarea gazelor

Gazul care iese din gazeificator este la o temperatura de 450 grade Celsius sau chiar mai mare. Acest gaz fierbinte, în special cel din seria WBG conține, în general, o cantitate mare de gudron și  o anumită cantitate de particule fine de cenușă și funingine ( gazul obtinut din paiele de orez are cantitati mici de gudron, care este ușor de eliminat prin sistemul de curatare).
 În funcție de aplicație, temperatura gazului ar putea avea nevoie să fie adusa până la în jurul valorii  temperaturii mediului ambiant. În același timp, cenușa și gudronul (în cazul în care acest lucru este generat ) trebuie să fie eliminate. Sistemul utilizat pentru răcirea și curățarea gazului provenind de la gazeificatorul WBG este explicat mai jos:

- Cracarea în gazeificator
Gazeificatorul a fost special conceput cu o dimensiune adecvată, in ceea ce priveste geometria duzei gâtului pentru a se asigura o curatire a gazului de gudron  aproape completă, prin cracarea gazului. Astfel, gazul fierbinte, în general, fără gudron este racit  acest lucru fiind necesar.

-Curatarea si filtrarea gazelor
 Stat-of-the-art este un sistem de curățare chimică a  gazelor de sinteza si este, de asemenea, acum oferit pentru o mai buna curatire si pentru eliminarea utilizarii apei in proces.
Sistemul de curățare uscată, în esență produce racirea gazului cu ajutorul unui schimbător de căldură gaz-aer. Apoi gazul este trecut printr-un filtru-sac cu rumegus. Filtru-sac îndepărtează particulele și cantitatile de gudroane din gaz. După ce acest gaz trece printr-un filtru de rumeguș și un filtru cartus-cutat, este corespunzator din punct de vedere calitativ pentru utilizarea într-un sistem  grup electrogen- motor.

Sistemul de filtare stat-of-the-art

Descrierea sistemului.
Metoda cea mai utilizata pe scară largă pentru răcirea și curățarea gazelor de sinteza produse  este cea umedă,  aceasta metoda de curatare si racire a gazului se face cu apă.
În timpul  curățarii și  răcirii  gazului cu ajutorul apei,  gazul contine hidrocarburi solubile în apă și particule de carbon care se elimina în cu ajutorul apei ce trebuie sa fie reciclata in mod continuu. Această apă recirculata are nevoie de tratament regulat pentru îndepărtarea hidrocarburilor solubile și a particulelor de carbon în suspensie , pentru a o face reutilizabila in mod continuu.
Sistemul de purificare a gazului uscat dezvoltat de tehnologia in cazul filtrarii si racirii uscate, elimina complet contactul direct al apei cu gazul produs.
 Sistemul constă dintr-un by-pass intre ventilator, cooler de gaz brut, filtru de sac, condensator, filtru fin, filtru plisat al suflantei.

Tipuri de Gazeificatoare

Există trei tipuri de gazeificatoare, în funcție de direcția de curgere a gazului de sinteza în interiorul lui, și anume Downdraft, Updraft și Crossdraft.
Dintre aceste tipuri, de gazeificatoare Updraft sunt utilizate numai pentru aplicațiile termice în timp ce gazeificatoarele Downdraft  sunt indicate pentru toate aplicațiile termice (inclusiv cele care necesită gaze relativ curate și fara gudron),  excelente  pentru aplicații de producere a energiei.
Principalele caracteristici ale unui gazeificator downdraft sunt descries- in cele ce urmează.

- Aerul  este introdus prin partea de jos  într-un  pat  de combustibil solid și gazos .

- Combustibilul solid trece prin 4 faze in urmatoarea ordine: uscare, piroliza, de ardere și de reducere.

- Gudroanele și uleiurile produse în zona de piroliză sunt cracate și reduse la  produse gazoase necondensabile în zona de combustie înainte de a părăsi gazeificatorul. Aceste produse sunt parțial arse  gudroanele fiind cracate termic, astfel încât cantitatea de gudroane volatile, hidrocarburi,ramasa în gaz este redusa la minimum posibil.
Gazul, astfel produs poate fi folosit direct pentru majoritatea aplicațiilor termice.  Mai mult  răcirea și curățarea gazului devine potrivita pentru aplicatii critice termice care necesită gaze curate, precum și pentru generarea de energie electrică prin utilizarea motoarelor cu gaz.

Schemă logică proces

Sistemele noastre de gazeificare pot converti materiale pe bază de biomasă într-un gaz combustibil, care poate fi ars într-un arzator adecvat sau introdus intr-un set de generatoare de electricitate (aceasta poate fi un generator diesel, un grup electrogen de gaze naturale sau o turbina gen reactor)

Aplicatia si sistemul oferit pentru dumneavoastra.

1.Modelul de gazeificare biomasă oferit va fi utilizat pentru producerea de energie electrica din gaz de sinteza de 100%. Gazul curat va alimenta dupa caz un arzator sau un  modulul generator-motor adecvat pentru a genera energie electrica si termica.

2. Tipuri biomasa utilizate de gazeificator WBG-850: aschii de lemn (chip-suri), coji de nucă , sau deseuri agricole tocate sau rumegus  in proportie de pana la 30% amestecate cu tocatura de lemn. 
Tocatura rebuie sa aiba dimensiunile  recomandate de 20-50 mm iar conținutul de umiditate pana la 20%.

3. Sisteme recomandate de gazeificare și modul de operare.
În această prezentare este descris sistemul de gazeificare : -1100, 2 x WBG-850
Sistemul de gazeificare WBG-850 lucreaza in modul Ultra-Clean, incluzand  racirea , si sistemul de curatare.

4. Calitatea  gazului produs, cantitate si putere calorica
In cazul biomasei compuse din așchii de lemn 70% , rumegus  30%  compozitia gazului, cantitatea și valoarea calorică sunt următoarele:

Compoziție gaz:
CO - 21 ± 3% , H2 - 16 ± 4%
CO2 - 11 ± 3% , CH4 - 1 - 2,5%
O2 - 0.2 - 0.9% , N2 - rest
Cantitatea de gudron și de particule, va fi mai mică de 10 mg pe Nm3 de gaz

Cantitatea de gaz:
2 X WBG 850 debitul maxim de gaze – 3825 Nm3/hr

Putere calorica:
Puterea calorică a gazului generat de gazeificatoare va fi  4.207.500  kCal/Nm3

Materiale utilizate

Componente critice ale gazeificatorului cum ar fi de con ardere, rotor, grătar, învelișul interior, duze, canale de curgere a apei, conducta de cenușă, etc ar fi confecționate din aliaje speciale de otel inox .
Buncărul, structura de sprijin etc, conurile, sunt realizate din otel carbon folosit la confectiile metalice, cu grosime adecvata, dimensionate corect pentru a asigura  rezistenta necesara.  Întreaga construcție a suflantei este confectionata  din oțel inoxidabil.  Ciclonul și sistemul de scruber sunt de asemenea, realizate din aliaje  speciale de otel inox .  Corpul filtrelor este confectionat de oțel carbon pentru constructii. Furnizarea echipamentelor în întregime este conform ISO si Normelor Europene in vigoare, iar acestea sunt insotite de certificate de calitate.
Toate echipamentele, inclusiv motoare, cutii de viteze, pompe precum și alte componente electrice sunt furnizate de  firme cu reputația de mărci de prestigiu din lume  Elecon, Siemens, Johnson sau similar, Cummins, GE-Waukesha, Guascor, Dresser-Rand

Parametrii relevanți de sistem:

Nr.

Descriere

1100

1

Hala zona gazeificare obligatoriu

Desenele se vor livra odata cu lansarea comenzii

2

Consum biomasa kWh

1.2 ± 0.12 kgs per unitate

3

Consum maxim biomasa pe ora

1530 kg / ora

Specificatii tehnice gazeificator WBG 850:

Gazificator Model

WBG-850

Tip Gazificator

Down Draft

Specificatii combustibil

Dimensiune (mm)
Deseurile de lemn care trebuiesc să fie utilizate, chips-uri între 15 și 50 mm.

minima:
Diametru(∅)- 10 mm; Lungime (L)- 10 mm

maximă:
∅ - 50 mm, L - 50 mm

Umiditate %

< 20% (Baza umeda)

Specificatii gaz

Debit de gaze nominală (Nm3/hr)

1912,5

Puterea calorica medie de gaz (Kcal/Nm3)

> 1100

Putere nominală termică (Kcal / h)

2.103.750

Consum maxim de biomasa(Kg/h)

Maximum 765

 Temp. Gaz (° C)

1050 - 1100

Indicativ  Eficiență (%)

Mod de gaz fierbinte (fara frecare)

> 85%

Mod de gaz fierbinte (cu frecare)

> 75%

Temperatura gazelor la ieșire  (° C)

300 la 500 ° C

Alimentare cu biomasa                       manuala sau automata

Frecventa de alimentare

20-30 minute

Extragere cenusa

continua, sistem automat de indepartare a cenusei

Racire gaz

Sistem Venturii/Schimbatoare de caldura

Curatire gaz

Filtre sistem uscat/ Filtre chimice fine

Compozitie gaz

CO - 21 ± 3% H2 - 16 ± 4%
CO2 - 11 ± 3% CH4 - 1 - 2.5%
O2 - 0.2 – 0.9% N2 - Rest

Puterea termica rezultata din instalatia de gazeificare prin racirea gazelor si racirea motorului este de 0,8 Mw pe ora 

Componenta instalatiei WBG 850:

Nr

Descriere echipament

Cantitate

1

Sistem de tocare deseuri lemn Beaver 300 , 15–20 mc/ora 

1 buc

2

Sistem uscare Ecodryer 1500 productivitate  1,5 to/ora

1 buc

3

Sistem de stocare biomasa uscata 12 mc pentru functionarea instalatiei 24 de ore.

1 buc

4

Proiectare instalatie gazeificare  2 x WBG 850

1 buc

5

Sistem alimentare biomasa tocata si uscata la gazeificatoare

2 buc

6

Modul de gazeificare biomasă  WBG-850, împreună cu accesorii de bază și auxiliare. Sistemul de gazeificare va consta din următoarele echipamente:
• Reactorul și buncarul, patentat, certificat, cu
dispozitive și sisteme de intervenții.
• Ușă cu alimentare automată / RAL
• Furnizarea de închidere automată a duzelor cu ajutorul compresorului și rezervorul de aer.
• Sistem pentru indepartarea cenusei cu mecanism mecanic surub, cu racire si banda rulanta.
• Sistem de alarma / sistem de monitorizare, împreună cu sistem de oprire de urgență.
• Senzor de nivel
• Umidometru
• PLC si panoul de control cu sistemul
 stat-of-the-art sistem uscat
Filtrarea gazului consta din următoarele echipamente:
• Sistem de pornire start-up
• Sistem control al temperaturii gazului
• Sistem automat ultra-purificare a gazelor
• Sistemul de evacuare a condensului
• Eliminator abur
• Filtru fin
• Filtru cutat
• Linia paralela a filtrului
• Suflanta uscare
• Caseta
• Scanteiere cu supape (nu există un sistem de aprindere propriu)

2 seturi

7

Turn racire gazeificator

total

8

52 TR Răcitor de lichid  (sistem obligatoriu)

total

9

Sistem tratare condens

total

11

Motor – generator  Guascor  600 kw brut

2 buc

Mentenanta si intretinere :
Oepratiunile de intretinere  sunt cuprinse in manualul tehnic al instalatiei si vor fi dupa cum urmeaza:
1. Controale de zi cu zi. Nu necesita oprirea instalatiei.
2. Verificari la fiecare 100 de ore. Necesita oprirea instalatiei maxim 2 ore.
3. Verificări la fiecare 400 de ore.
Instalatia de gazeificare va trebui să fie oprita și deschisa. Gazeificatorul va trebui să se răcească înainte de inceperea acestui lucru astfel, acest tip de control va dura aproape o zi (24 de ore).
Total ore Shutdown într-un an  cauzate de verificarile de mai sus: 525 ore.
4. Verificari la fiecare 1000 de ore. Gazeificarea va trebui să fie oprita și verificările vor dura  2-4 ore. Acesta verificare poate fi cel mai bine cuplata cu verificarea de la punctul 3.

TOTAL ORE SHUTDOWN INSTALATIE PE AN : 875 ORE

Rețineți că instalatia de gazeificare functioneaza 80% din timpul disponibil pe an (7008 ore = 80% din 8760 ore), cu condiția ca sistemul sa fie menținut conform instrucțiunilor noastre.
Orele rămase (8760-7008 = 1752) sunt pentru intretinere mentenanta si sau alte interventii.

CONCLUZII :

Pretul obtinut per Kwh din biomasa este mult mai ieftin decat cel obtinut din combustibili petrolieri sau gaz natural. Pentru biomasa pretul este de 0,02 – 0,05 $ /KWh fata de 0,35 – 0,50 $ / KWh atunci cand combustibilul folosit este diesel. Deasemenea obtinerea energiei electrice din energie solara sau eoliana este costisitoare fara beneficierea unor subventii.